A fenntartható jövőért

Iskolánk ebben az évben is csatlakozott a fenntarthatósági Témahéthez. Az alsó tagozaton március 18. és 22. között Dániel Győzőné és Horváthné Világosi Boglárka, tanítók a napközis diákok számára minden nap más-más érdekes programot szerveztek.

Hétfőn a víztakarékosság volt a középpontban, a diákok videókat tekintettek meg a víz védelméről és a vízpocsékolás következményeiről, de érintették a globális felmelegedés problémakörét is. Ezt követően szebbnél szebb figyelemfelhívó plakátok készültek, amelyek megtekinthetők az iskola folyosóján.

Kedden a vízvizsgálaté volt a főszerep: a tanulók megvizsgálták a környékbeli vizeket – Tarna patak, erek, pocsolyák. Gyűjtöttek vízi állatokat, amelyeket meghatározásuk és megismerésük után természetesen visszaengedtek eredeti élőhelyükre. A gyerekek találtak több vízi pókot, gilisztákat, sőt vízi poloskát és ebihalat is. Emellett vízmintákat is gyűjtöttek, amelyeket a nap végén a napközis tanár, Foglár Gábor segítségével le is szűrtek, hogy alaposan megvizsgálják a szennyeződéseket.

Szerdán biciklis akadályversennyel folytatódott a hét. A gyerekek természetesen nagyon élvezték a szabadtéri programot. Kerékpárokkal és rollerekkel vették birtokba a Majoros László testnevelés tanár, valamint Cene Barnabás és Radics Bence 8. osztályos tanulók által felépített akadálypályát.

Csütörtökön a hulladékok felé fordultak a résztvevők, különböző papírdobozokból, papírgurigákból a napközi számára szórakoztató játékokat készítettek a gyerekek, emellett aranyos állatok is készültek a kezeik között: unikornisok, nyuszik, pingvinek és elefántok jelentek meg a napköziben. A tanulóknak rendkívül tetszettek az új játékok, mint a labirintus vagy a tekerős játék.

Pénteken a TeSzedd Mozgalom keretében és a Víz Világnapja alkalmából összefogtak a napközisek, tanulószobások, a Diákönkormányzat, valamint a kézműves szakkör tagjai. A két említett tanítónéni és Gál Angelika, Kovács Veronika, Misztarka Istvánné, Pál Edina tanárnőkkel együtt szemetet szedni indultak a településen. A szemétszedést az iskola Facebook oldalán is meghirdették, ennek köszönhetően egy szülői pár – Dancsok Mónika és Bóka Roland, két elsős kislánnyal és óvodás kisfiúval csatlakoztak a csapathoz. A településen összegyűlt hulladékot szelektíven gyűjtötték, különválogatva a műanyag, papír és fémhulladékot, valamint az újra nem hasznosítható szemetet. Sajnos az önkormányzat által felajánlott 12 szelektív és 3 úgynevezett sárga zsák kevésnek bizonyult a mindössze másfél órás szemétszedő túra során, de a résztvevők bíznak benne, hogy hasonló akcióknak köszönhetően egyre kevesebb lesz a szemét, emellett a gyerekek is személyesen tapasztalták milyen károkat okoz a hulladék.

 

A Földet nem örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!”

 

további fényképekért kattints a képre