Az első Öko-projekthetünk keretében május második hetében alakítottuk ki iskolánk területén belül a mezítlábas ösvényt, amely Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Lényege, olyan ösvényt létesítünk, amelyen más és más felületű anyagokat használunk, stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait. A gyermekek számára különösen ajánlott, hogy mezítláb járjanak, hiszen nekik még nem alakult ki a lábboltozat. Felnőttek számára is rendkívül egészséges. Jótékony hatása több tanulmány által bizonyított. A reflexzónák masszírozásával az összes szervünket képes stimulálni, javítja az anyagcserét, az emésztést és a migrénre is jótékonyan hat.

Az ökoiskolai munkaközösség azért döntött a megvalósítás mellett, mert olyan egészségfejlesztési projekt valósul meg, amely hosszú távon javítja az idegrendszer állapotát, jót tesz a keringési rendszernek, erősíti az izmokat, megakadályozza a lúdtalpat, megelőzi a visszerek kialakulását. Bízunk benne, hogy segíteni fog különösen a tanulási nehézséggel küzdő tanulóinknak a megfelelő koncentráció elérésében, illetve javítja az idegrendszer állapotát.

A projekt a Salgótarjáni Tankerületi Központ támogatásával valósult meg.  

A mezítlábas ösvény része lehet a mindennapos testnevelés óráknak, valamint a Testmozgás és az Életvitel alapú alprogram keretében tartott foglalkozásoknak. Várhatóan a rendszeres mozgás hatására javul a tanulók egészségi állapota, fizikai állóképessége, csökken a gyerekek stresszszintje, javul játékkultúrájuk és a közösségért érzett felelősségtudatuk.