Ökoiskola

  1. április 25. – április 29.

Iskolánk idén is csatlakozott a Fenntarthatósági témahéthez. Ebben az évben a napközis csoport tagjaival dolgoztuk végig a hetet, ezen kívül a TeSzedd szemétszedési akcióban több osztály tanulói részt vettek.

  1. nap – plakátokat készítettünk a víz védelme érdekében
  2. nap – megismerkedtünk a vízi élőlényekkel, ellátogattunk a Tarna patakhoz, ahol különböző vízvizsgálatokat végeztünk: vízhőmérséklet-mérés, víztisztaság ellenőrzése
  3. nap - feladatlapokon beszámoltunk eddigi tapasztatainkról
  4. nap - kirándulás a tóhoz (útközben szemétszedéssel kombinálva)
  5. nap – Az iskolásokkal, a ceredi kisebbségi önkormányzattal, valamint önkéntesekkel részt vettünk a TeSzedd önkéntes szemétszedési akcióban. Cered főbb utcáit - Kossuth, Petőfi, Rákóczi, Rózsafa és Vörösmarty út - bejárva 9 és fél zsák szemetet gyűjtöttünk össze. Köszönet a résztvevőknek a lelkes munkáért, valamint a szemét elszállításáért a ceredi önkormányzatnak! Vigyázzunk együtt a környezetünkre!

 

Tisztelt Pályázó!

Örömmel értesítjük, hogy az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram IV. ütemében beküldött pályázata támogatásra kiválasztásra került.

A program menetrendjével kapcsolatban a jövő hét során küldünk további információkat.

Üdvözlettel,

Iskolakertekért Alapítvány

Az első Öko-projekthetünk keretében május második hetében alakítottuk ki iskolánk területén belül a mezítlábas ösvényt, amely Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Lényege, olyan ösvényt létesítünk, amelyen más és más felületű anyagokat használunk, stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait. A gyermekek számára különösen ajánlott, hogy mezítláb járjanak, hiszen nekik még nem alakult ki a lábboltozat. Felnőttek számára is rendkívül egészséges. Jótékony hatása több tanulmány által bizonyított. A reflexzónák masszírozásával az összes szervünket képes stimulálni, javítja az anyagcserét, az emésztést és a migrénre is jótékonyan hat.

Az ökoiskolai munkaközösség azért döntött a megvalósítás mellett, mert olyan egészségfejlesztési projekt valósul meg, amely hosszú távon javítja az idegrendszer állapotát, jót tesz a keringési rendszernek, erősíti az izmokat, megakadályozza a lúdtalpat, megelőzi a visszerek kialakulását. Bízunk benne, hogy segíteni fog különösen a tanulási nehézséggel küzdő tanulóinknak a megfelelő koncentráció elérésében, illetve javítja az idegrendszer állapotát.

A projekt a Salgótarjáni Tankerületi Központ támogatásával valósult meg.  

A mezítlábas ösvény része lehet a mindennapos testnevelés óráknak, valamint a Testmozgás és az Életvitel alapú alprogram keretében tartott foglalkozásoknak. Várhatóan a rendszeres mozgás hatására javul a tanulók egészségi állapota, fizikai állóképessége, csökken a gyerekek stresszszintje, javul játékkultúrájuk és a közösségért érzett felelősségtudatuk.