Forrás : Híreksk Televíziós Hírportál

 

 


Iskolánk volt tanítványának/1994-2000/, Dániel Bencének, aki jelenleg  a Stanford Egyetem kutatója az Amerikai Egyesült Államokban, egy nagyszerű kollaboráció keretein belül sikerült hozzájárulnia ahhoz a kutatáshoz, ami leírja a COVID-19 betegekből származó B sejtek válaszát a SARS-CoV2 vírusra. / Our research is online, describing a convergent B cell response to SARS-CoV2.

https://www.facebook.com/bence.daniel.1/posts/3402835166444163

Számunkra is összefoglalta röviden és érthetően, hogy milyen nagyszerű munkában vesz részt és milyen eredményeket sikerült elérniük:

“A SARS-CoV-2 vírus egy új vírustörzs, amely a 2019-ben kezdődött koronavírus-betegség (COVID-19) kórokozója. A rendkívül fertőzőképes vírus több betegben súlyos légzőszervi nehézségeket okoz és már több mint 27 millió fertőzöttet regisztráltak világszerte. Ennek következtében óriási versenyfutás alakult ki a világ számos kutatóintézetében egy védőoltás kifejlesztése érdekében. A munkánk során az immunrendszer kritikus fontosságú sejtjeit, a B-sejteket és azok működését vizsgáltuk COVID-19 beteg mintákon. Virális fertőzések során a B-sejtek hozzájárulnak a vírusok eltakarításához és elhárítják egy esetleges újrafertőződésnek a lehetőségét, immunológiai memóriát képezve. A B-sejt válasz legalapvetőbb formája a vírushoz kötődő és azt semlegesítő fehérjék (antitestek) készítése. Az eredményeink leírják a B-sejtek antitest válaszát a SARS-CoV-2 vírusra, ami meglepő módon nagyon hasonló képet mutat a vizsgált betegek 69%-ban és a vírus fertőzőképességét meghatározó virális fehérje ellen irányul. Összességében ezek az adatok azt sugallják, hogy egy vakcina, amely ennek a virális fehérjének a darabjait tartalmazza, egy erős és általános B-sejt választ, ezáltal pedig széleskörű védettséget nyújthat a vírus ellen. “  

Kedves Bence!

Mi itt  az iskolában – felnőttek és gyerekek - mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk. Maszkot hordunk, gyakran fertőtlenítjük a kezünket, csak egészségesen látogatjuk a közösségünket.

Te ettől sokkal többet teszel! Köszönjük és nagyon hálásak vagyunk Neked és kutatótársaidnak az erőfeszítéseitekért! Sok sikert kívánunk! Joggal büszkék Rád szüleid, pedagógusaid, iskoláid, a cerediek és mindenki, aki figyelemmel kíséri az eredményeidet. Csak így tovább!

 

Kiss Józsefné
Intézményvezető

                                                                                                                                                                                                        

 


Foglár Gábor íjai